Nyhet

”Därför jobbar vi hela tiden med att optimera torkningen.”

– Det spelar ingen roll hur snabba vi blir och hur bra kvalitet vi producerar. Målet måste alltid vara att bli ännu bättre. Och efter det ännu bättre, säger Blyberg Timbers produktionschef Thomas Nordström.

Med tanke på att både hans pappa, farfar, två farbröder och hans bror samtliga har jobbat i Siljan-koncernen där Blyberg Timber ingår, är det ingen överdrift att säga att han har starka rötter i bolaget och branschen.
– Som liten sprang jag omkring på sågverket och tyckte att det var en spännande miljö. Senare var det när min farbror som var exportsäljare förklarade hur allt hänger ihop som jag på allvar blev jag intresserad av att plugga träteknik. Jag ville också jobba med trä helt enkelt, berättar Thomas.

Virkestorkning i ständig utveckling
Efter studier på Luleå universitet har Thomas jobbat på olika sågverk och jobbet som produktionschef på Blyberg har han haft sedan 2014. Med drivkraften att utveckla verksamheten finns det nog få som tar virkestorkning på lika stort allvar som Thomas Nordström.

– Torkning är ju ett väldigt komplext ämne, men jag har alltid haft bra folk som har delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Jag tänker både på lärarna uppe i Luleå och på Valutec. Där finns en riktig kunskapsbank som jag tar tillvara för att själv utvecklas.

”Det fungerar inte att vara feg”
Blyberg sågar klentimmer och säljer de största volymerna i Sverige, Norge och Danmark, men de har kunder över hela världen. Efter investeringen i en ny såglinje 2011 fyrdubb- lades produktionsvolymen till 200 000 kubikmeter, vilket ställde krav på investeringar även i torkkapaciteten. Idag har Blyberg 18 kammartorkar och två kanaltorkar, varav åtta kammare och en kanal kommer från Valutec.
– Torkinvesteringar är viktiga att ta. Sågverk ska ju alltid öka i volym och vill alltid bli snabbare. Dessutom gäller det ju att vårda virket och inte tappa i kvalitet. Vi hanterar enorma värden varje dag och det fungerar inte att vara feg när det gäller sina satsningar, säger Thomas.

Wamming en prestigelös expert
– Nu kanske jag får Valutec på mig för att jag säger det här, säger Thomas och skrattar. Men en virkestork är ju inte billig direkt. Det är många miljoner som står där i varje enskild tork. Men så länge vi tar tillvara på möjligheterna blir det en riktigt smart investering. Våra kunder ställer höga krav på torkningen och även en perfekt sågad produkt kan ju förstöras genom fel torkning. Därför jobbar vi hela tiden för att optimera torkningen. I samarbetet med Valutec lyfter han, som så många andra, fram utvecklingschefen Thomas Wamming och hans kvaliteter som bollplank och rådgivare.
– Wamming är alltid så entusiasmerande. Även om du ställer världens tråkigaste fråga till honom, som han säkert hört tusen gånger förut, så kommer det ett gapskratt och så sätter han igång att förklara. Det är ingen annan som har den
förmågan. Och trots att han har forskat och har teoretiska kunskaper som ingen annan kring virkestorkning, så är han extremt prestigelös. Det gillar jag, säger Thomas Nordström.

Dela på facebook