Nyhet

Höga krav på Misawa Homes i Mikkeli

Alla sågverk som jobbat mot den japanska marknaden vittnar om de höga kvalitetskrav som de ställs inför. På Misawa Homes sågverksanläggning i finska Mikkeli är det mer påtagligt än hos de flesta – hela produktionen exporteras till Japan för vidareförädling till limträ som används i stommar till de cirka 7 000 småhus som företaget bygger årligen.

– Vi etablerades under första halvan av 1990-talet när Misawa inte fick ut den kvalitet de behövde från sina leverantörer i Nordamerika och Kanada. För att säkra kvaliteten bestämde man istället att driva sitt eget sågverk i Finland, säger Pasi Lähdelahti, sågverkschef på Misawa Homes anläggning i Mikkeli.

Toyota-ägt
Misawa Homes driver sex anläggningar i Japan och ägs sedan början av 2017 av Toyota, ett av japans så kallade Keiretsubolag, en företagsmodell som är unik för Japan och som ofta innefattar komplicerat korsägande mellan flera av koncernens företag. Inom Toyota återfinns bland annat ståltillverkare, transportföretag, försäkringsbolag, dataspelsutvecklare och – husbyggare som Misawa.
– När vi hade en ägare på besök hos oss anmärkte han skämtsamt att det fanns andra bilar än Toyota på vår personalparkering. Men självklart finns inga andra krav än att producera riktigt bra trävaror för vidareförädling, säger Pasi Lähdelahti.

Breda kammartorkar
Tack vare positionen som leverantör till anläggningarna i Japan har Mikkeli kunnat bygga upp en stabil verksamhet, där produktionen anpassats för vidareförädling. Årsproduktionen ligger på dryga 80 000 kubikmeter årligen där virket torkas i totalt nio virkestorkar, som alla har specialanpassats och byggs med en bredd på 8.5 meter. Den senaste investeringen skedde 2015.

– Det handlar om en anpassning till vår paketstorlek. Genom det har vi fått en smidig logistik och drift med hög tillgänglighet. Vi har också tillräcklig kapacitet för att torka ner virket till exakt det som krävs för den japanska tullen, där de har hårda krav på dimension men också vikt. Vi fokuserar på hög exakthet i slutfuktkvot och att minimera kvalitetsbrister som sprickor, säger Pasi Lädelahti, sågverkschef på Misawa.

Rätt torkpark
På anläggningen finns totalt 34 medarbetare som har gått i tvåskift från starten på 1990-talet och fram tills idag, med undantag för en kort period efter finanskrisen.
– Att vi kunnat ha en så stabil drift har naturligtvis gjort att vi kunna förädla våra processer utifrån exakt det som våra kollegor i Japan efterfrågar. I det läge där vi är så ger det rätt utgångspunkt för fortsatt utveckling. Med den typ av produktion vi har, med ett flertal olika produkter och med höga kvalitetskrav så har vi rätt förutsättningar med våra kammartorkar, säger Pasi Lähdelahti.

 

Dela på facebook