Nyhet

Kvalitet i fokus när Frödinge Hällerum Timber investerar i virkestorkar från Valutec

Frödinge Hällerum Timber investerar i tre kammartorkar från Valutec till sitt sågverk i Hällerum.  
– Vi är mycket kvalitetsmedvetna och ställer höga krav på torkprocessen. Våra tidigare erfarenheter av Valutec visar att de motsvarar våra krav, säger Torbjörn Svensson, VD Frödinge Hällerum Timber.

– Frödinge vidareförädlar stor del av det man sågar. Det ställer hårda krav på oss som torkleverantör att det som kommer ut ur torken håller hög kvalitet. Därför känns det extra kul att man väljer att fortsätta att jobba med oss, säger Jon Lindberg, försäljningschef Valutec.

Investeringen i de nya kammartorkarna, med en total kapacitet på 37 000 kubikmeter, görs i första hand för att ersätta fyra äldre virkestorkar men innebär även en ökad torkkapacitet. När de nya torkarna är på plats kommer sågverket att ha totalt fem kammartorkar, samtliga från Valutec.
–Eftersom vi sågar många olika dimensioner i små batcher passar kammartorkens flexibilitet oss bra. Sen är det förstås en trygghet att ha samma styrning på alla anläggningar och att operatören kan torken, säger Svensson.

Kammartorkarna levereras med Valutecs nya styrsystem Valmatics 4.0. Det är det enda styrsystemet som kombinerar simulatorteknik med adaptiv styrning och som möjliggör optimering av kapacitet, kvalitet och energiförbrukning samtidigt.

Vid sågverket i Hällerum sågar och vidareförädlar man Fura. Ca 90% går på export där de största marknaderna är Nordafrika, Storbritanien och Danmark. Av virket som stannar inom landet finns de flesta kunderna inom byggmaterialhandeln, husbyggnadsindustrin, byggnadsfirmor och emballageindustrin.

Montage och driftsättning av virkestorkarna sker under sista kvartalet 2020.

 

Kontaktpersoner

Dela på facebook