Nyhet

Voma och Westas Pihlava investerar i virkestorkar

Valutec har vunnit förtroendet att leverera virkestorkar till två anrika sågverksanläggningar i västra Finland. Det handlar om Voma Oy och Westas Pihlava som investerar i tre kammartorkar respektive en FB-kanaltork. De driftsätts tidigt under 2017.

–Valutec är en erfaren leverantör och vi får genom den här investeringen tillgång till beprövade lösningar och samtidigt den senaste teknologin, säger Pekka Luoma, ägare och vd på Luoman Puutote som Voma Oy är en del av sedan 2014.

Anläggningen finns nära Parkano och drevs under den tidigare ägaren som Marjolahden Saha, fram tills att produktionen vid anläggningen upphörde 2008. Som del av gårdsbyggarkoncernen Luoman har verksamheten återupptagits. Nu fortsätter koncernen satsningen genom investeringen i tre kammartorkar som utrustats med tryckramar och är dimensionerade för att torka centrumvaror av furu i dimensionerna 32-50 millimeter. Den sammanlagda kapaciteten är ungefär 20 000 kubikmeter per år.
– Det är också viktigt för oss att Valutec har service på plats i Finland, förklarar Pekka.

Den andra affären som säkrades under sommaren var med Westas sågverk Pihlava, inte långt från Pori, en dryg timmes bilfärd från Parkano och Voma.
– Pihlava valde en FB-kanaltork med en kapacitet på ungefär 55 000 kubikmeter per år. Precis som hos Voma siktar vi på driftsättning i januari nästa år, säger Mikko Pitkänen, Paikallisjohtaja på Valutec OY.

I affären med Westas ingick också Valutecs styrsystem Valmatics till tio av sågverkets befintliga torkar. Sedan knappt tre år tillbaka är sågverket tillsammans med Raunio en del av relativt nybildade Westas Group, som ägs av vd:n Pekka Kopra och A. Ahlström Kiinteistöt Oy.
– Det finns en lång tradition i både Pihlava och Voma och vi uppskattar möjligheten att få bidra till deras fortsatta utveckling. En investering i torkutrustning är alltid långsiktig samtidigt som det handlar om att hela tiden vässa sättet att arbeta. Där är inte minst Valmatics ett kraftfullt verktyg, förklarar Mikko Pitkänen.

Dela på facebook