Blogg

Made in Burträsk

Våtgivartrasan är en lika självklar som viktig del i varje virkestork. De behövs för att kunna mäta luftfuktigheten, som är ett viktigt styrmedel under torkprocessen. Valutecs våtgivartrasor tillverkas i Burträsk, cirka fem mil söder om Skellefteå, och är en viktig del i den dagliga verksamheten.

Det råder febril verksamhet i lokalerna på Skolgatan i Burträsk. Längst in i ett ljust hörnrum sitter ett gäng koncentrerade arbetare med böjda huvuden vid varsin station. När vi besöker dem har en sändning av trasor precis anlänt för att vidareförädlas till våtgivartrasor för virkestorkning. Arbetsuppgiften uppskattas på det här bygget.
– Det är intressant när man tänker på att trasorna
skickas till andra delar av världen, säger Anna Lindström, som är ett riktigt proffs vid symaskinen.
– Det är ett bra jobb det här, jag har gjort det i
många år, konstaterar Helene Wahlby som den här dagen jobbar på slutstationen där hon räknar, stämplar och paketerar de färdiga våtgivartrasorna.

Markus Nilsson, Ulrika Amin och Helene Wahlby ingår i arbetsteamet som tillverkar våtgivartrasor i Burträsk, utanför Skellefteå.

Viktiga arbetsuppgifter
Alla medarbetare har en lika viktig uppgift i tillverkningskedjan och många kan hoppa mellan stationerna om det krävs, kanske för att stötta en kompis eller bara för ombytes skull. Det finns både rutinerade och nyare tillskott. Markus Nilsson kan göra lite allt möjligt och just i dag sitter han vid första stationen som innebär att han markerar med en penna var symaskinen sedan ska sy sin tråd.
– Det funkar bra, men ibland saknar jag mitt förra jobb på travet där jag fick ge hästarna vatten. Här är det mer inomhusjobb, säger han.

Den här dagen har det kommit en leverans med
lastbil på 4000 trasor, ibland behövs också kartonger och stämpelvätska när lagren börjar sina. Allra första steget är att packa upp trasorna från plastförpackningen innan de flyttas till Markus markeringsstation. I dag delar han på arbetsuppgifterna med Ethel Bodén som
är lika flink med pennan.
– Jag gillar block och pennor så det passar mig bra, säger Ethel.

Rutinerad symaskinist
Nästa steg är systationen och där sitter det ett rutinerat ess vid spakarna. Anna Lindström har sytt våtgivartrasor så länge som hon kan minnas. Hon har till och med nött ut två maskiner genom åren, men då har Valutec bara köpt in en ny. Det går fort när nålen möter trasan och Anna styr hastigheten med en fotpedal.
– Jag har sytt åtskilliga tusen genom åren. Tidigare hade vi gula trasor, men nu är de blå, säger hon.

– Det går bra ända tills det strular. Det händer ibland
att jag måste felsöka och då blir jag arg på maskinen, säger den rutinerade symaskinisten Anna Lindström.


Hon placerar trasan på rätt ställe och syr efter pennmarkeringen och det går i en rasande fart. Det är inte vilken hobbymaskin som helst det här utan en stark och rejäl symaskin som ska klara den tjocka trasan.
– Det går bra ända tills det strular. Det händer ibland att jag måste felsöka och då blir jag arg på maskinen, fast jag säger inte lika fula saker som vissa andra, säger Anna och nickar mot kompisarna.

Det är högt i tak i arbetsrummet. Totalt är det ungefär tio personer som brukar hjälpas åt att tillverka våtgivartrasorna. På väggen bredvid henne hänger en skiss på en virkestork från Valutec.
– En gång följde jag med och levererade trasorna på kontoret i Skellefteå, berättar hon.

Bra uppdrag
Arbetsgruppen i Burträsk utför även andra legojobb, några jobbar deltid på Konsum, medan andra hantverkar.
– Valutecs uppdrag är jättebra och vi är så nöjda att vi får göra det här unika jobbet. Våra brukare tycker att det är meningsfulla arbetsuppgifter och mår bra av att ha en intressant sysselsättning, många längtar tills nästa leverans så att de får jobba. Det går också att anpassa arbetet efter varje persons unika förmågor och det är också viktigt, säger Marika Söderlund, stödassistent vid Skellefteå kommun i Burträsk.

Hög kvalitet
Daglig verksamhet ska erbjuda stimulans, utveckling, meningsfullhet och gemenskap för de i yrkesverksam ålder och som har någon form av funktionsvariation. Under cirka 15 år har Valutec engagerat den dagliga verksamheten i Burträsk med att tillverka våtgivartrasor och det har varit ett framgångsrikt samarbete.
– Det känns jättebra att vi kan bidra till att öka någons självständighet och kan vi på samma sätt skapa delaktighet i det lokala näringslivet så är det ett stort plus. Vi är samtidigt väldigt nöjda med kvaliteten på arbetet och det är ju vårt långa samarbete ett bevis på, säger Robert Larsson, vd på Valutec.

När Anna sytt sina sömmar är det en tydligt markerad ficka där en av två temperaturgivare ska placeras. Trasorna sitter nu ihop i en och samma långa tråd innan de kommer till Ulrika Amin som med sin sax riktar ett välplacerat klipp och delar upp dem. Bordsgrannen Helene Wahlby radar sedan upp tio våtgivartrasor och signerar med en Valutecstämpel som bekräftar ursprunget innan de förpackas och skickas vidare. Redo att landa i någon av Valutecs virkestorkar världen över.
Och i Burträsk ser man fram emot nästa insats.

Dela på facebook