Nyhet

KO Society: Lärorikt, uppskattat och fullsatt

KO Society styrde återigen mot Falkenberg Strandbad där ett 50-tal torkoperatörer från hela Sverige samlades för att dela kunskaper och insikter. 

– Det är alltid jättekul att träffas, men det här var en av de bättre träffarna jag varit på. Det var också intrycket jag fick från de andra deltagarna. Vi är ju ett gäng nördar och när man får ses över frågor som alla jobbar med så blir det bra diskussioner. Inte minst i de grupparbeten som hölls runt hur vi kan använda styrningen för att utveckla torkningen, säger Peter Berg, torkoperatör på Balungstrand och del av KO Societys referensgrupp.

Huvudtemat under dagarna var kvalitet och kvalitetskrav, där en del av utvecklingen är att en allt större del av virket som torkas till 12 procent slutfuktkvot vidareförädlas till KL-trä och limträ. I samma anda gick också studiebesöket Södra Wood i Värö, som under 2022 invigde en ny fabrik för produktion av just KL-trä.

 – Det var ju roligt att se hur det går till i KL-fabriken, otroligt imponerande måste jag säga och kul att det satsas, säger Peter.

Under KO Society höll också gästföreläsaren Johan Lönnergård från BWT Vattenteknik en uppskattad djupdykning i vikten av rätt vattenkvalitet för tork och panna. Valutecs torkar kommer med tydliga specifikationer om det vatten som ska användas och Lönnergård berättade om hur sågverken kan göra för att säkerställa att de kraven möts.

– Det är precis såna här ämnen som gör det värdefullt att ses och här fyller KO Society en viktig funktion, säger Peter. Han fortsätter:

– Det var också ovanligt många nya torkoperatörer på plats, så det var roligt att se. Då blir det särskilt viktigt att prata om kvalitetsfrågor och hur man med hjälp av Valmatics 4.0 och simuleringsprogrammet kan använda styrningen för att utveckla torkningen.

Valutecs marknadschef Eric Johansson har haft en viktig roll i att utveckla forumet som nu fyller åtta år:

– Det är dels roligt att se hur stort intresset är. Platserna var fullbokade på bara några dagar. Sedan är diskussionerna och det kunskapsutbyte som sker torkoperatörer emellan väldigt inspirerande att ta del av. Vi ser KO Society som oerhört värdefulla dagar och ser redan fram emot nästa år, säger Eric.

Kontaktpersoner

Dela på facebook