Nyhet

Valutec vinner ny mark med prestigeorder från USA!

Valutec levererar ytterligare en TC-kanaltork till Nordamerika. Kunden är sågverksgruppen Pleasant River som tidigare investerat i TC-kanaltorkar till två sågverk. De köper nu en likadan anläggning till sitt tredje sågverk i Enfield, Maine, i nordöstra USA.

– Det bevisar att vår torkteknologi är mycket konkurrenskraftig också för nordamerikanska sågverk. Särskilt hedrande är att Pleasant River väljer Valutec igen. De gör valet baserat på vad de sett att våra anläggningar levererar hos dem, vilket förstås är en trevlig signal till marknaderna i USA och Kanada, säger Robert Larsson, vd på Valutec.

TC-kanaltorken som Pleasant River investerar i kommer att ha en årskapacitet på 70 000 kubikmeter och den levereras till sågverket i Enfield, som började byggas för några år sedan. Tidigare har virket som sågats i Enfield torkats på Pleasant Rivers enhet i Dover Maine, men när efterfrågan på företagets produkter ökat väljer de nu att investera i en torkanläggning till sågverket som är inriktat på klenare dimensioner.
– Vi tog in offerter från andra leverantörer, men i slutändan var det inget svårt beslut. Vi är riktigt nöjda med TC-kanaltorkarna på våra sågverk i Dover och Jackman och ville fortsätta med Valutec, säger Jason Brochu, delägare hos Pleasant River.

Valutec är världsledande inom kanaltorkar och TC-modellen har blivit en succé på marknader världen över. De kännetecknas av hög kapacitet och kvalitet kombinerat med flexibilitet att blanda dimensioner, vilket ger förutsättningar för en hög nyttjandegrad.
– Det är ett snabbare och bättre sätt att torka virke, inte minst när det handlar om kvalitén och energiförbrukningen. Just den jämna belastningen på pannan är en enorm fördel, säger Jason Brochu.

TC-kanaltorken som ska byggas i Enfield kommer att användas för att torka gran till 15 procent slutfuktkvot och är indelad i fem dubbelzoner. Den utrustas med Valutecs styrsystem Valmatics 4.0 och montagestart är planerat till andra kvartalet 2022.
– Vi kommer också att investera i en ny pannanläggning som har tillräcklig kraft för att driva två kanaltorkar av den här typen. Kanske kan det bli ytterligare en Valutec-tork hos oss inom några år, säger Jason Brochu.

Valutec byggde den första moderna TC-kanaltorken i Sverige för mer än tio år sedan. Sedan dess har företaget levererat anläggningar till många ledande sågverk och sågverkskoncerner över hela världen.
– Vi har många förfrågningar i USA och Kanada just nu och ser mycket ljust på framtiden. En stor del av vår framgång bygger på att vi utvecklats tillsammans med sågverken och sett vilka utmaningar de behöver lösa i sin vardag. Det har drivit utvecklingen av våra torkmodeller och styrsystem. Det är en härlig känsla att se den skillnad vi kan göra för kunder som vill ta vara på och utveckla användningen av träprodukter runt om i hela världen, säger Robert Larsson.

Kontaktpersoner

Dela på facebook