Nyhet

Småländska JGA investerar i torkar och styrning från Valutec

Som ett led i att öka kapaciteten och kvaliteten på virket har JGA i småländska Linneryd investerat i fyra kammartorkar från Valutec. Samtidigt investerar det privatägda sågverket i Valmatics styrsystem till både de nya och de 11 befintliga torkarna.

– Valutec ligger ju i framkant i branschen både vad gäller torkar och styrsystem så vi tror att det här kommer att bli riktigt bra, säger Patrik Claesson, produktionschef på JGA.

– Valutec ligger ju i framkant i branschen både vad gäller torkar och styrsystem så vi tror att det här kommer att bli riktigt bra, säger Patrik Claesson, produktionschef på JGA.

JGA har varit verksamma inom sågade och förädlade trävaror sedan 1928 och producerar 200 000 m3 sågat virke per år. Cirka 60 procent av produktionen exporteras till främst Danmark, England, Holland och Polen.

I dagsläget har JGA sju kammartorkar och fyra vandringstorkar. De fyra nya kammartorkarna från Valutec har en årskapacitet på runt 50 000 m3 och torkar ner virket till en fuktkvot på 16 procent. Investeringen är ett steg i företagets kapacitets- och kvalitetsutveckling.

– Vi vill samtidigt höja vår kapacitet men även kvaliteten på torkningen. Sedan långt tillbaka har vi haft torkar från WSAB så det kändes naturligt att välja Valutec. De är ju den främsta tillverkaren på den svenska marknaden, säger Patrik Claesson och tillägger:

– Vi har en brist när det gäller torkningen av grövre dimensioner. Det och möjligheten till energibesparingar gjorde att valet föll på kammartorkar.

Parallellt med kammartorkarna har JGA investerat i styrsystemet Valmatics till samtliga 15 torkar. Något som man tror kommer att effektivisera arbetet ordentligt.

– Produktionen ökar hela tiden och är det några som i ligger täten när det gäller utvecklingen av styrsystem så är det Valutec. Det kommer att göra stor skillnad för oss, säger Patrik Claesson.

Torkarna kommer att monteras och driftsättas i Linneryd i maj 2019.

Nerladdningar

Kontaktpersoner

Dela på facebook