Nyhet

Valmatics ger Thomas den rätta överblicken

Alla sågverk i Siljan-koncernen använder numera Valutec-styrningen Valmatics. En av fördelarna med styrsystemet är enkelheten som det innebär för torkteknikern.

– Systemet sköter sig självt, man behöver inte lägga så mycket tid och kraft på processen. När jag väl vill göra ändringar går det snabbt och effektivt, säger Thomas Nordström, produktionschef på Siljan.

Hos Siljans sågverk i Blyberg har man investerat i sex kammare som dels kommer ersätta fyra äldre torkanläggningar som monteras ner men även ge en betydande produktionsökning. Detta som en följd av investeringen i en ny såglinje, som genomfördes 2011.
Sågverket i Siljan har också haft ett uppdämt behov av ökad torkkapacitet, och har valt att investera i fyra nya truckmatade kammartorkar. Sedan tidigare finns TC- och kanaltorkar på anläggningen, så kamrarna används uteslutande för plank.
– Det är svårt att komma undan det faktum att torkningen tar sin tid i produktionskedjan. För att undvika en rejäl flaskhals krävs kraftfulla torkar som mäktar med att forcera ut de mängder vatten som finns i virket, säger Thomas Nordström, produktionschef.

Siljan har erfarenhet från olika torktyper av andra tillverkare, men man har återkommit till Valutec. Enkelheten och kraftfullheten är nyckelord när Thomas Nordström beskriver hur det är att jobba med Valmatics. Han är tredje generationen i familjen på Siljan.
– Vi är ett sånt släkte. Jag har alltid tyckt att trä är intressant och gick träteknik på Luleå universitet. Sedan dess har jag följt utvecklingen, det sker hela tiden saker och via Valutecs torkklubb KO Society får man ta del av forskningen.
– Man måste tänka på vad kunden ska använda vårt trä till. Jobbet blir mer intressant när man får fördjupa sig och när det presenteras ny forskning och nya rön, berättar Thomas.

Dela på facebook