Nyhet

Wallnäs Timber investerar i virkestorkar från Valutec för utökat värdeutbyte

Småländska Wallnäs Timber AB är ett familjeägt sågverk, med anor från 1896, starkt nischat mot grovt timmer och grövre virkesdimensioner. Nu investerar man i två kammartorkar från Valutec för att kunna erbjuda fler nedtorkade produkter i grova dimensioner. 

”Med de nya kammartorkarna blir vi flexiblare och kommer att kunna erbjuda fler nedtorkade produkter och därigenom få ett högre värdeutbyte på varje stock”, säger Ralf Rosberg, vd Wallnäs Timber.

Wallnäs Timber sågar endast grova dimensioner och huvuddelen av produktsortimentet sorteras direkt efter kund. Sågverket har märkt en efterfrågan på fler produkteroch känt ett behov att bli flexiblare i sin produktion.
”I dag säljer vi förvisso mer och mer kanaltorkar, men när man som Wallnäs sågar många dimensioner i mindre batcher är den flexibla kammartorken ett självklart val”, säger Joakim Berglund försäljningschef Valutec.

De två kammartorkarna Wallnäs Timber investerat i har en årskapacitet på ca 35 000 kubikmeter. Som alla torkar från Valutec byggs de i rostfritt stål för maximal livslägd och kommer med moderna IE5-motorer, som både har en längre livslängd och lägre energiförbrukning än IE2- och IE3-motorer som är standard i branschen. För att ytterligare minska energiförbrukningen har Wallnäs Timber valt extra isolering till torkarna. I leveransen ingår även Valutecs styrsystem för virkestorkning ”Valmatics 4.0”. Kammartorkarna är genommatade vilket innebär att logistiken blir mindre krävande, torkarna kan till exempel köras över helgen utan bemanning.
”Vi har bra erfarenheter av tidigare projekt med Valutec och de erbjuder en bra och trygg helhetslösning. Valutec är utvecklingsfokuserade och det uppskattar vi. Ett bra exempel på det är ”Spotprisstyrningen” i Valmatics 4.0 som togs fram i samband med att elpriserna sköt i höjden förra hösten. Tack vare den kunde vi på Wallnäs spara många kronor i elförbrukning”, säger Ralf.


Hållbarare produktion

För Wallnäs är det viktigt att vara en del av den gröna omställningen och investeringen i två kammartorkar innebär, förutom en flexiblare produktion, att man kan ta en äldre mindre energieffektiv tork ur drift.
”Precis som alla sågverk bidrar vi till omställningen genom att möjliggöra ett ökat användande av trä. Men vi jobbar även mycket med hur just vårt sågverk kan göra skillnad. Valutecs torkar har utvecklade säkerhetslösningar och är energieffektiva tack vare extra isolering, moderna IE5-motorer och effektiv styrning. Det kommer att bidra till att vi får en hållbarare produktion”, säger Ralf. 

Montaget av virkestorkarna påbörjas i sommar och de beräknas tas i drift i november.
”Vi har ett bra samarbete med Wallnäs sen tidigare och jag känner mig hedrad och stolt att vi får fortsätta att vara med på deras resa”, avslutar Joakim.

Kontaktpersoner

Dela på facebook